AutoMaatje vervoer

 

ANWB Automaatje: vrijwilligers rijden met eigen auto

Goede en betaalbare vervoersvoorzieningen zijn belangrijk in de samenleving. De gemeente Gouda is daarom gestart met het ‘AutoMaatje’ concept van de ANWB. Hierbij vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten. De vrijwilliger krijgt hiervoor per gereden kilometer een vergoeding van 35 cent per kilometer voor het gebruik van de eigen auto. Die vergoeding betaalt de reiziger aan de vrijwilliger. Het gaat om “plaatsgenoten die vanwege leeftijd of lichamelijke ongemakken zelf niet meer voor hun vervoer kunnen zorgen, geen redelijk alternatief hebben of zonder hulp geïsoleerd thuis zouden zitten.” De gemeente vindt het belangrijk dat mensen hierdoor meer buiten de deur komen, eenzaamheid wordt voorkomen en dat het onderling klaarstaan voor elkaar vergroot wordt.

 

Ondergebracht bij VervoersPuntGouda

Het Automaatje project is ondergebracht bij VervoersPuntGouda. Een positieve ontwikkeling die zal bijdragen aan betere en bredere vervoersmogelijkheden in Gouda. De stichting bestaat uit vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk. VervoersPuntGouda bestaat nu vijf jaar. Uitgangspunt is het bieden van goed, betaalbaar en vriendelijk vervoer. Belangrijk daarbij zijn vooral het rijden van deur-tot-deur en het rijden op tijdsafspraak. Stichting VervoersPuntGouda heeft nu drie eigen  bussen en auto’s en verzorgt het vervoer voor senior Gouwenaren en voor zorg- en welzijnsinstellingen.

 

Coördinator voor de planning

De gemeente ondersteunt VervoersPuntGouda en AutoMaatje met een jaarlijkse financiële bijdrage. Deze is bestemd voor een coördinator. Dit zal een deels betaalde, deels vrijwilligersfunctie zijn. De coördinator is onder andere aanspreekpunt voor de vrijwilligers en verantwoordelijk voor de vrijwilligers- en de ritplanning.

 

Start in 2020

Dit jaar hebben ANWB, Gemeente en VervoersPuntGouda de samenwerking bekrachtigd en is na een proefperiode gestart met de eerste ritten. Vanwege de corona maatregelen zijn er begrijpelijkerwijs tijdelijk geen ritten mogelijk.

 

Informatiebijeenkomsten voor nieuwe vrijwilligers

Er komen nog informatiebijeenkomsten over AutoMaatje in Gouda vrijwilligers. De data en locaties worden bekend gemaakt via deze website en via de nieuwsmail.

 

Meer weten? Abonneren op de nieuwsmail?

Voor meer informatie of om u te abonneren op de nieuwsmail kunt u een mail sturen naar automaatje@vervoerspuntgouda.nl of contact opnemen met 0182 717 006.

 

 


 

Informatiebijeenkomsten VervoersPuntGouda en Automaatje op 9 en 12 september 2019

 

Start Automaatje in Gouda: extra vervoersmogelijkheden

Binnenkort zal VervoersPuntGouda in Gouda met ANWB Automaatje gaan beginnen. Hiermee bieden bewoners aan hun plaatsgenoten op vrijwillige basis vervoer aan, met hun eigen auto. Hiervoor krijgen zij een kleine vergoeding. Voor minder mobiele Gouwenaren biedt dit een extra vervoersmogelijkheid, voor korte ritten naar het ziekenhuis, de dokter, kapper of gewoon om boodschappen te doen.

 

Beheer door stichting VervoersPuntGouda

Automaatje zal worden beheerd door stichting VervoersPuntGouda, dat met eigen auto’s al vervoer op maat biedt aan senior Gouwenaren, van deur tot deur, op tijdsafspraak, en met vriendelijke vrijwilligers.

 

Maandag 9 september en donderdag 12 september informatiebijeenkomsten

Bent u geïnteresseerd om mee te doen als vrijwilliger met Automaatje of met VervoersPuntGouda? Of wilt u gebruik maken van de vervoersmogelijkheden van Automaatje en van VervoersPuntGouda? Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u alle informatie. Uiteraard kunt u ook vragen stellen.

De eerste informatiebijeenkomst is maandagavond 9 september, om 20.00 uur, in wijkcentrum de Buurtstee, Gildenburg 1 te Gouda.

Aanwezig is dan ook wethouder Dijkstra van de gemeente Gouda.

De tweede bijeenkomst is donderdagavond 12 september in de Walvis, Walvisstraat 1 te Gouda, aanvang eveneens 20.00 uur.

 

Informele bijeenkomst

Geïnteresseerde vrijwilligers en reizigers zijn van harte welkom. Bij aanvang is er uiteraard koffie, na afloop is er gelegenheid om informeel met een hapje en drankje na te praten.


Bericht van de gemeente Gouda, 27 maart 2019

In Gouda krijgen we naast de bestaande, nieuwe vervoersmogelijkheden: AutoMaatje en Voor-Elkaar-Pas.

Het college van B en W vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Mobiliteit van inwoners is hierbij belangrijk om eenzaamheid en sociaal isolement te voorkomen. Het vervoer dat de gemeente regelt voor mensen die slecht ter been zijn of andere lichamelijke beperkingen hebben, wordt daarom uitgebreid.

Gouda gaat zich aansluiten bij het ANWB AutoMaatje concept. Vrijwilligers gebruiken dan hun eigen auto voor het vervoer van stadsgenoten en krijgen hiervoor een kilometervergoeding. In Gouda gaat de gemeente hiervoor samenwerken met het VervoerspuntGouda.

Verder komt een test van twee jaar met de Voor-Elkaar-Pas van Arriva. Actieve reizigers met de GroeneHartHopper krijgen deze kaart gratis van de gemeente om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Met de kaart kan onbeperkt gratis gereisd worden in alle Arriva bussen in de regio Zuid-Holland-Noord. Daarnaast is er een gratis kaart voor een begeleider.